Van oorsprong uit  BROCHTERBECK (D.)


 

Gestyleerde boom met nadruk op wortels(=roots)
Roots


 


Inleiding
Deze familie is niet verwant aan "mijn" familie Niemeijer. Maar ik word er wel af en toe mee geconfronteerd, vooral omdat deze familie nogal muzikaal is en als zodanig bekend is en naar buiten treedt. Mij wordt - althans in Hoogeveen - dikwijls gevraagd of ik familie ben. Daarom heb ik gegevens over deze familie verzameld en de uitkomsten hieronder gepubliceerd. Ik hoopte daardoor aanvullingen/verbeteringen te krijgen van betrokken familieleden. 
Intussen is de oorsprong van deze Niemeijer-familie bekend geworden en wel door het nijvere speurwerk van Bert Kosmeier te Hoogezand. Hij is ook verwant aan deze familie Niemeijer en ontdekte dat de oorsprong in Duitsland, in de plaats Brochterbeck, is gelegen.

Hij mailde mij daarover:
"Voor twee jaar terug heb ik de auto gepakt en ben afgereisd naar Brochterbeck. Daar wist de pastoor, die ik als eerste heb aangeklampt, mij te vertellen dat ik bij de Luthersche Evangelische kerk moest zijn. De predikant van deze gemeente wist mij op zijn beurt te vertellen dat ik niet bij hem moest zijn maar bij de Ev.Luth. kerk in Lengerich. 
Een jaar later zijn mijn vrouw en ik dan ook met de caravan naar Lengerich getogen om te bezien of we niet verder konden komen met onze zoektocht naar de voorouders van Frederik Harms. 
En zo waar! Een 'historikerin', die daar toevallig aanwezig was, kon mij verder helpen. Ook kwam ik er achter dat een boek is uitgegeven dat handelt, voor zover ik begreep, over de Niemeijers. In ieder geval zijn er gegevens bekend die teruggaan naar begin 1600 en die betrekking hebben op ene Herman Niemeijer in dienst van de Pruisische koning. Deze woonde op een hoeve, die naar ik begreep nog bestaat. Sterker nog, op deze hoeve zou nog een jonge vrouw wonen met als meisjesnaam de naam Niemeijer en verwant is.
Je ziet, ik moet nog het een en ander uitzoeken, maar zij die geloven haasten zich niet.
" (einde mailbericht)


Door  het bekend worden van deze vondst is het mij duidelijk geworden, dat er geen relatie kan worden gelegd tussen deze "Duitse" Niemeijers en mijn eigen familie Niemeijer, die uit Drenthe stamt.
Ik hoop desondanks dat u de moeite wilt nemen de onderstaande genealogie nog completer te maken door verbeteringen en aanvullingen te sturen. Ik zal u daar erg dankbaar voor zijn.

Brochterbeck
Kaart van de omgeving Brochterbeck, de plaats waar Frederik Harms Niemeijer geboren en gedoopt werd.
 
Tegenwoordig is dat ook per satelliet vanuit de lucht te aanschouwen. Daarvoor klikt u hier.
Bron: Encarta® Grote Wereldatlas 2001 Winkler Prins 2001.


Naar Parenteel van Frederik Harms Niemeijer (1778-1828)


.

 
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02-03-2023